Pandemi Günlerinde Yaşam

 

“Sağlam Kafa, Sağlam Vücutta Bulunur”.
M. Kemal Atatürk

 

Covid 19’lu Günler Hayatımızı Nasıl Etkiledi ?

Sevgili Öğrencilerim, 

İnsan için hayatta en önemli şey kuşkusuz sağlıktır.  İnsanın, doğru düşünüp, mantıklı kararlar alabilmesi beden ve ruh sağlığının sağlam olmasına bağlıdır. Kendi sağlık sorunlarıyla mücadele eden birinin,  diğer konularda doğru çözümler üretmesi pek de olanaklı değildir.

Bundan birkaç hafta önce birisi evden dışarı çıkmayacaksınız, dostlarınızı, arkadaşlarınızı göremeyeceksiniz dese;  sanırım buna hepimiz çok güler, bunu söyleyen kişiye tuhaf tuhaf bakardık, Ancak bir gecede her şey değişti. 

Covid 19 adıyla “marûf” bir “virüs” geldi ve tüm yaşamımızı değiştirdi. Hayır, internetten gelmedi; internet yoluyla bulaşmıyordu hatta teknolojinin bunda hiçbir suçu yoktu; hatta keşke olsaydı! Hemen anti-virüs programımızı günceller, virüsü karantinaya alır kurtulurduk; ama şimdi karantinada olan biziz. Üstelik, bu karantina sonrası ne yaşayacağız, neler olacak hiç bilmiyoruz. Çünkü hiç karantinada kalmadık.  

Covid 19’un hayatımızı esir aldığı bu günlerde belki de tek gerçeğimiz bugüne kadar çok da şikayetçi olduğumuz sanal alem. Virüsün bize ulaşmasını önlemenin tek yolu, olabildiğince sanal kalabilmek. Bu arada dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli konu da fiziksel ve ruhsal sağlımızı korumak. Bu bağlamda da gerek bedensel gerek beyinsel aktivitelere yönelmek. Covid 19 evrimini henüz tamamlamadığı için olsa gerek, evrimini tamamlamış canlılara pek yanaşmıyormuş (!) Bu durumda, tatil moduna geçmek, hayatı yavaşlatmak yanlışına düşmek yerine, yeni bir şeyler üretmek, öğrenmek, zihni ve bedeni aktif tutarak, sanalda olsa sosyal yaşamdan kopmamak gerekiyor. 

Adını belki de ilk kez duyduğumuz bu “pandemi” günlerinde, gördük ki, bugüne kadar yalnızca bir ders konusu olarak düşündüğümüz;  “sosyal mesafe kuralları” nın aslında bizler için “hayati” önemi varmış. Ve yine anladık ki derslerimiz bizleri hayata hazırlayan, en önemli donanımlarımızmış. Biz yine derslerimizde mesajları okumayı; tam ve kirli mesajları ayırt edebilmeyi, alt anlam okumayı, iç gözlem ve empati yapabilmeyi, stresle başa çıkabilmeyi ve risk yönetimini öğrendik. Sonuç olarak anladık ki aslında “okul”, bizi hayata hazırlayan en önemli değermiş. Bu doğrultuda bizler sizleri hayata daha da donanımlı hazırlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Sizlerden beklentimiz ise, ders olarak sıkıcı gördüğünüz konuların, yaşamınıza ışık tutacak en önemli rehberler olduğunu unutmayın. 

Sağlıklı Günlerde Yine Birlikte Olmak Dileğiyle…
Prof. Dr. Işıl Zeybek 
Sanat Tasarım Fakültesi 
İletişim Sanatları Böl. Başkanı
 


Son Güncelleme Tarihi: Sa, 04/14/2020 - 17:19