Sosyal Medyanın Başladığı Yerde Mahremiyet Bitiyor mu?

İstanbul Kültür Üniversitesi Kadın ve Sosyal Araştırmalar Birimi (İKÜ-KAD), “11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü” kapsamında hem kız çocuklarını hem de ebeveynlerini yakından ilgilendiren güncel bir soruna yönelik “Sosyal Medya ve Mahremiyet İhlali” başlıklı söyleşi gerçekleştirdi. TRT Haber Spikeri Fulin Arıkan’ın moderatörlüğünü yaptığı söyleşide, Öğr. Gör. Sosyolog Serap Duygulu ve Avukat Leyla Yüzücü, ebeveynlerin sosyal medyada çocukları ile ilgili paylaşımlar yapması konusunu tartıştı.

“Sosyal Medya ve Mahremiyet İhlali"Öğr. Gör. Sosyolog Serap Duygulu yaptığı bilimsel bir araştırmada; ebeveynlerin sosyal medya kullanımlarını incelediğini belirterek araştırmasının şaşırtıcı sonuçlarını şu şekilde paylaştı: “Anneler küçük çocuklarının fotoğraflarını paylaşırken, takip, taciz, istismar gibi tehlikelerin var olduğunu bilerek paylaşım yapmaya devam ediyor… Bunun sebebi kişinin onaylanma ve beğenilme ihtiyacı… Ayrıca sadece ‘kısıtlı bir kitle’ ile paylaştıklarını söyleyerek doğabilecek tehlikelere karşı korunduklarını düşünüyorlar.”

Konunun hukuksal boyutunu inceleyen Avukat Leyla Yüzücü ise sosyal medyada yapılan paylaşımların artık ‘kısıtlı bir kitle’ye sunulmadığını, hatta kısıtlı kitle kavramının yok olduğunu vurguladı. Söyleşinin sonunda, sosyal medyada fotoğrafları paylaşılarak büyüyen çocukların ileriki yaşamlarında narsizm, egoizm gibi sorunlara sahip olabileceğini belirten Sosyolog Duygulu, anne ve babalara uyarılarda bulundu.

Söyleşinin moderatörlüğünü üstlenen TRT Haber Spikeri Fulin Arıkan ve Avukat Leyla Yüzücü ise sosyal medya ile birlikte en mahrem alanların açılmasının tehlikelerini vurgulayarak kişilerin medya okuryazarlığı konusunda bilinçlenmeleri gerektiğini belirtti.
 


Son Güncelleme Tarihi: Cu, 10/11/2019 - 13:49