“Televizyon Dizilerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” Araştırma Sonuçları

TÜSİAD tarafından bir süredir yürütülen, “Televizyon Dizilerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” başlıklı Proje, 5 Mart 2018 tarihinde, İstanbul’da gerçekleştirilen bir toplantıyla kamuoyuna duyuruldu.

İstanbul Kültür Üniversitesi’nin proje destekçileri arasında olduğu etkinliğin açılış konuşmalarını, TÜSİAD Başkanı Sayın Erol Bilecik ve TÜSİAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı, Sayın Oya Ünlü Kızıl gerçekleştirdi.

Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. İrem İnceoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Elif Akçalı tarafından "Televizyon Dizilerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Araştırması" sonuçlarının aktarıldığı bölümün ardından dizi sektörü paydaşlarının katılımı ile bir  panel gerçekleştirildi.

Reklamverenler Derneği (RVD) Başkanı Ahmet Pura, Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Birliği (TESİYAP) Başkanı, Birol Güven, Oyuncular Sendikası Genel Başkanı, Demet Akbağ, Senaryo Yazarları Derneği (SENDER) Başkanı, Meriç Demiray, TÜSİAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı, Oya Ünlü Kızıl ve yönetmen Zeynep Günay Tan tarafından paydaşların gözüyle yapılması gerekenlere ilişkin öneriler değerlendirildi.

Proje kapsamında, TV dizilerinde toplumsal cinsiyet kalıp yargılarını ortadan kaldırmaya yönelik aşağıdaki beş ilke üzerinde görüş birliğine varıldı:

• Kadınların ve erkeklerin fiziksel görünüm, karakter, duygu ve meslek çeşitliliğini arttırmak,
  • Hayata, işe ve eve dair sorumlulukları dengeli dağıtmak,
  • Şiddeti olağanlaştırmamak,
  • Toplumsal cinsiyet eşitliğine uygun bir dil kullanmak,
  • Rol model karakterlerin görünürlüğünü sağlamak ve arttırmak.

Son Güncelleme Tarihi: Çar, 07/17/2019 - 14:57